Autisme & intimiteit


Hoe navigeer je de wereld van daten, intimiteit en seks? Misschien heb je wel 100 vragen over dit onderwerp, of ervaringen uit het verleden die je wilt delen. Zou je willen oefenen hoe het is om iemand mee uit te nemen?

Als je autistisch bent kan het zijn dat jouw beleving van intimiteit anders is dan wat je vaak om je heen hoort, leest en ziet. Dat kan voelen als een grote uitdaging of onvervuld verlangen.

Omdat je bijvoorbeeld wel opwinding voelt, maar die over hele andere dingen lijkt te gaan dan wat standaard gezien wordt als seksueel of opwindend. Of omdat het idee van seks voor jou heel spannend is in je gedachten, maar je niet weet hoe je lichaam zal reageren op al die prikkels. Het kan helpen om hierover te praten. Als je daar open voor staat, kun je ook door oefeningen meer leren over hoe jouw lichaam reageert op prikkels. Welke voelen goed, wat niet en waar liggen je grenzen?

 

Het kan ook zijn dat het niet zozeer om de fysieke beleving van intimiteit gaat, maar dat je bijvoorbeeld vastloopt in je hoofd op iets als flirten en kletsen tijdens een date. Hoe werkt dat nou eigenlijk? Een vaak gehoord advies is ‘wees gewoon jezelf’, maar met de overwhelm die bijvoorbeeld in een cafe zitten alleen al met zich mee kan brengen, is dat al bijna niet te doen, laat staan in gezelschap van iemand die je leuk vind.

Ik begrijp je en je bent welkom! Mijn naam is Lynx, ik ben 36 en ik ben zelf autistisch.
Dus als ik zeg dat ik je begrijp, dan bedoel ik dat heel direct uit eigen ervaring. Mijn fascinatie voor seksualiteit is groot en ik heb hier door de jaren heen veel over geleerd. Het is me opgevallen dat we als autistische lesbische vrouwen weinig hebben aan de zelfhulpboeken, youtubefilmpjes, tv programma’s enzovoort die gaan over seks en daten. Ook in gesprekken met neurotypische vrouwen over dit onderwerp voelen we ons vaak een beetje de alien, omdat we de dingen net even anders beleven. Er is nog weinig representatie, weinig om ons aan te spiegelen en onze informatie vandaan te halen over dit specifieke onderwerp. Wat echt heel jammer is, want als er nou iets is waar we blij van worden is het wel een handboek met uitleg zodat we kunnen leren hoe iets werkt. Dat handboek is er niet. Dat zijn we zelf. Een eng idee I know, but we got this. Als jij vragen hebt over seks, over je lichaam, over daten, hoe specifiek of ‘raar’ je ook denkt dat ze zijn, je kunt werkelijk alles bij me kwijt. Ik luister, stel vragen, geef voorbeelden en we praten samen over manieren voor jou om plezier te vinden in seks, flirts of daten. Seks is voor mij iets magisch. In deze luide wereld waarin onze zintuigen zo vaak op de proef worden gesteld, vind ik er schoonheid in om aandacht te hebben voor de wonderlijk mooie kant van gevoeligheid. Want oh, die bestaat! Ik laat het je graag zien.

 

De Stoute Vrouw biedt escort service aan waarbij je seksueel intiem kunt zijn met een dame. Mijn service wijkt hiervan af, het is niet mogelijk om seks met mij te hebben of met mij te zoenen. Voorheen was dit wel zo en dat heeft me vele prachtige ervaringen opgeleverd. Nu richt ik mij op gesprekken, "oefen-dates" en bodywork. Met bodywork bedoel ik oefeningen met kleren aan, die kunnen helpen meer te leren over wat wel en niet prettig voor je lichaam en je zintuigen voelt. Ik ben geen therapeut, dit is geen therapie. Als je een sessie met mij boekt zullen we in een warme, informele sfeer samen zijn.

 

Je kunt vooraf natuurlijk aangeven of je eventuele aanpassingen nodig hebt om onze sessie fijn en veilig voor je te maken.
Een voorbeeld hiervan is dat oogcontact maken tijdens onze gesprekken echt niet nodig is als het fijner is voor jou om dat achterwege te laten.

Als we de ruimte waar we zijn vooraf aan kunnen passen qua licht, temperatuur, geur, of iets anders wat belangrijk voor je is, laat het me weten. Ik ben comfortabel met stimming en tics, die hoef je niet te verbergen als ze er zijn. Je bent helemaal welkom, met alles wat bij jou hoort.

 

Merk je tijdens de sessie dat je je om wat voor reden dan ook niet fijn voelt, moe wordt of overprikkeld raakt, kun je dat op elk moment aangeven en dan stoppen we of gaan we iets anders doen.

 

Een van de grote misvattingen over autisme is dat we niet in staat zouden zijn om lief te hebben. Dat we niet empathisch zijn, of, nog erger, dat we geen emoties hebben. Een andere is dat we door onze prikkelgevoeligheid of lichaamsbeleving niet seksueel zouden zijn. Dit is niet waar. Als je autistisch bent kan het zijn dat je deze dingen anders beleeft en uit, maar autisten zijn net als alle andere mensen. Iedereen heeft op haar eigen manier behoefte aan intimiteit.

 

Voor veel autistische vrouwen geldt dat ze pas later in hun leven erachter komen dat ze een neuro divergent brein hebben. Er valt dan meestal veel op zijn plek. Fijne dingen zoals zelfcompassie en aha-momenten omdat je eindelijk begrijpt waarom je bent zoals je bent. Maar als lesbische vrouw kan er ook het gevoel zijn dat je moet vechten tegen de stigma’s die kleven aan autisme en vervolgens ook nog eens tegen de verwachtingen die de maatschappij ons oplegt ten opzichte van geaardheid en relaties. Dat kan verwarrend zijn en zwaar voelen.

Ik kom graag bij je langs om samen uit te vinden wat voor jou de fijnste manier is om te daten, te flirten en contact te leggen!


Liefs, LynxEen sessie met Lynx boek je per 2 uur 
Het goal is dat je maximaal 4 sessies nodig hebt om met tips en tools je zelfvertrouwen een kickstart te geven. Als je uitdagingen op gebied van daten en intimiteit te complex zijn voor 4 sessies, dan is een therapeut een betere keuze.

de kosten zijn inclusief reiskosten €465, ongeacht waar, in Nederland.

Als je contact opneemt krijg je altijd antwoord van mij (Lex), nooit van iemand anders. Neem je tijd, ik heb alle geduld en begrijp dat bellen een enorme drempel kan zijn.

Op VICE staat een interview met Lynx

 


 Voor een reguliere date en diversiteit kun je terecht bij Bliss